Viljatuotteet

Vuosittain viljelyssä olevat viljalajit vaihtelevat viljelykierron mukaan. Viljelykierrossa eli kasvien vuorottelussa, joka vuosi pellolla kasvaa eri kasvi kuin edellisenä vuonna. Kierron tarkoituksena on ylläpitää luomutilalle olennaista monimuotoisuutta sekä torjua luonnollisesti viljelykasveille haitallisia tauteja ja monivuotisia rikkakasveja.

Mannilassa yleensä ennen viljaa pellolla on monivuotinen apilapitoinen nurmi, koska apilakasvit sitovat ilmakehässä olevaa typpeä juuriinsa, joka jää peltoon, kun pelto kynnetään syksyllä. Näin pystytään hyödyntämään apilakasvien mukanaan tuoma lannoitusvaikutus maahan.

Mannilan kaikki viljatuotteet jauhatetaan Ylöjärven Myllyssä.

Tällä hetkellä tilan tuotevalikoimaan kuuluvat kaurahiutaleet, kaurajauhot ja kaurasuurimot. Kesällä 2016 kasvussa on ohraa. Ohrasta jauhatetaan kokonaisia ja rikottuja ohrasuurimoita, -hiutaleita ja -jauhoja. Tilan tavoitteena on, että kahden vuoden päästä tilalta olisi saatavissa tuotteita kaurasta, ohrasta, rukiista ja vehnästä. Rukiista tehdään ruisjauhoja ja vehnästä taas tehdään vehnäjauhoja, -leseitä ja -hiutaleita.