Elämää helpottavia pikku juttuja

Kuvassa moottorisaha ja viilaohjain
Aloittelevan metsurin uraa helpottaa viilanohjain.

Tällä hetkellä elämääni helpottavat koneiden ja laitteiden räjäytyskuvat. Kun käytössä on räjäytyskuvat, kuka tahansa voi korjata melkein, mitä tahansa. Räjäytyskuvassa koneen kaikki osat, pienintä aluslevyä unohtamatta, on piirretty kuvaan erillään toisistaan. Räjäytyskuvasta näet läpileikkauksen koneesta ja sen mukaan pystyt katsomaan, mistä osista kone koostuu. Räjäytyskuvissa koneen jokainen tappi ja pultti on myös numeroitu ja kerätty varaosaluetteloon jokainen omalla varaosanumerolla. Vielä ei ole tullut sellaista tilannetta vastaan, ettei jonkun koneen räjäytyskuvat olisi löydettävissä suhteellisen helposti ja ilmaiseksi internetistä. Jopa sen kolmekymmentä vuotta vanhan koneen. Internetistä räjäytyskuvia haettaessa kannattaa kokeilla myös englannin sanaa ”exploded view”.

Toinen elämää helpottava juttu on moottorisahan viilanohjain. Varmasti joku metsuri ja ehdottomasti minua enemmän sahaa käytellyt naurahtaa nyt ja toteaa, että teroitus onnistuu aivan helposti myös ilman ohjainta. Tämä on totta, mutta aloittelevan sahan käyttäjän intoa, mikään ei latista niin helposti, kuin tylsä sahanterä, jonka teroitus ei onnistu. Joten suosittelen sijoittamaan kolmenkymppiä kunnolliseen ohjaimeen, kun aloitat uraa puiden parissa. On paljon järkevämpää ostaa viilanohjain kuin ostaa joka kerta uusi ketju, kun edellinen on sahattu tylsäksi ja teroitus viilalla vapaalla kädellä ei onnistu, tämä vinkki on myös miehille!

Ylivoimaisesti paras väline kiinnittää nopeasti käytännössä, mitä tahansa on nippuside! Sitä saa eriväreissä sekä eri pituisina, sitä voi tarpeen vaatiessa kiristää ja se on hyvin kestävää. Sillä voit kiinnittää vaikka rönsyilevät kesäkurpitsan varret verkkoon, sitoa heiluvan pakoputken paikalleen, kiristää hydrauliikkaletkut tiiviiksi ja siistiksi nipuksi ja jonkun mukaan (minä en ikinä voisi) sitoa saunavihdan. Nippuside on myös edullinen hankinta ja niitä myydään ihan joka ikisessä rautakaupassa. Joten osta saman tien useampia eripituisia.