Mannilan Tilan reseptejä

Kaurahiutalepuuro maistuu parhaalta marjojen kera.

Kaurahiutalepuuro

3-4 hengelle

1 l vettä tai maitoa
3 dl kaurahiutaleita
suolaa maun mukaan

Kiehauta vesi/maito, lisää kaurahiutaleet samalla sekoittaen, keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta halutessasi suolalla.


Kaurasuurimopuuro

2-3 hengelle

2 dl kaurasuurimoita
0,5 l vettä
0,5 l maitoa
suolaa maun mukaan

Kaada kaurasuurimot kiehuvaa veteen ja anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt kaurasuurimoihin. Lisää maito. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 40-50 minuuttia. Lisää suola, kun puuro on valmis.

Vinkki! Kaurasuurimoiden turvottaminen vedessä yön yli lyhentää keittoaikaa.


Kaurasämpylät

n. 20 sämpylää

0,5 l vettä
50 g hiivaa
½ rkl suolaa
1 dl öljyä
3 dl kaurajauhoa
n. 7-8 dl vehnäjauhoa

Murenna hiiva käden lämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy sekä kaurajauhot. Alusta taikina vehnäjauholla, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpimässä n. 15-20 minuuttia. Leivo taikinasta sämpylöitä ja paista ne 200 asteessa n. 12-15 minuuttia.


Ohrasuurimopuuro

3-4 hengelle

2½ dl vettä
7½ dl maitoa
2 dl ohrasuurimoita
1 tl suolaa

Kiehauta vesi-maitoseos, lisää ohrasuurimot ja hauduta puuro kypsäksi miedolla lämmöllä. Kypsymisaika n. 2 tuntia. Mausta puuro suolalla.

Vinkki! Voit nopeuttaa kypsymistä turvottamalla suurimoita vedessä yön yli.


Kauralettuja luomu-mansikkahillolla.

Kauraletut

1 litra maitoa
3 kananmunaa
5 dl lettujauhoja
50 g voita
1,5 tl suolaa

Sulata voi. Sekoita maito ja kananmunat vispilällä kulhossa. Lisää suola ja jauhot vähän kerrallaan ja lopuksi sulatettu voi.

Anna taikinan turvota puoli tuntia ja paista voissa taikinasta kullanruskeita lettuja.

Tarjoa valmiit letut mansikkahillon ja kermavaahdon kera.


Herkuttele kaura-raparperipaistos vispatun kerman kera!

Kaura-raparperipaistos

4-5 hengelle

1 l raparperia
½ dl siirappia
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
75 g voita

Kuori ja paloittele, raparperit pieniksi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Valuta siirappi ja ripottele vaniljasokeri tasaisesti raparperien päälle. Sekoita kulhossa erikseen sulatettu voi, kaurahiutaleet ja sokeri. Levitä kaurahiutaleseos raparperien päälle tasaisesti niin, että raparperit peittyvät. Paista paistoista uunissa 200 °C puolisen tuntia.


Nauti rättänä kermavaahdon kera!

Mustikkarättänä

100 g voita
1⁄2 dl sokeria
1 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3-4 dl mustikoita
(1 rkl sokeria)

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Vuoraa taikinalla pieni uunivuoka, jätä 1/3 taikinasta kanneksi. Laita mustikat ja (sokeri) vuokaan. Peitä mustikat taikinakannella ja paista 200°C, n. 35 minuuttia.

 

Vinkki

Vehnän leseitä voit ripotella jogurtin tai viilin päälle. Ne sopivat mainiosti myös leivontaan, kuten leipä- ja sämpylätaikinaan!