Mitä me maalaiset tehdään talvella?

Kuvassa talvinen maisema
Talvi on lempi vuodenaikani, jolloin se on paras aika pitää, se pitämättä jäänyt kesäloma.

Värikkäiden opiskelujeni aikana olen tutustunut, jos jonkinlaisiin ihmisiin. On ollut kaupunkilaistaustaisia, ilman kytkentää maatalouteen ja täydellisiä maalaisia, joilla on se oma tila odottamassa, kun vanhemmilla luopumisikä tulee vastaan. Nämä maalaiset kyllä tietävät, mitä me maatilalliset tehdään talvella. Mutta kaikille se ei ole itsestään selvää. Tätä minulta kysyikin eräs opiskelutoverini useampi vuosi sitten. Silloin kysymys oli niin ällistyttävä, että en tainnut siihen osata vastata mitään, opiskelija kun vielä olin. Nyt luulen, että osaan vastata ainakin omalta osaltani tähän kysymykseen hieman vakuuttavammin.

Osa talvesta kuluu rauhoittumiseen kevään, kesän, syksyn ja joulun kiireistä. Pidetään se pitämättä jäänyt loma, nukutaan ehkä vähän pidempään ja ollaan joskus ihan tarkoituksella miettimättä tilan asioita. Talvella myös liikuntaharrastukset tilan ulkopuolella vetävät puoleensa, kesällä kun liikunta on käytännössä pelkkää ”hyötyliikuntaa”. Talvi on myös parasta aikaa parannella olemattomia sosiaalisia suhteitaan kesän hiljaiselon jälkeen. Talvi vuodenaikana tuo mukanaan myös monia töitä, mitä kaupunkilaiset eivät ehkä osaa ajatella. Rakennusten lämmitykseen ja lumen aurauksiin, kun menee oma aikansa, kun sen tekee itse.

Talvet ovat myös aikaa, kun järjestetään monia erilaisia maatalouteen liittyviä kursseja ja koulutuksia, näissä tulee käytyä, kun on aikaa ja kiinnostusta opetella uutta. Tulevan kevään viljelysuunnitelmat varmistetaan ja tilataan siemenet ja lannoitteet jo vuoden alussa, jotta saadaan sitä, mitä halutaan. Useat työkoneiden huollot ja korjaukset tehdään kuntoon talvella. Samoin etsitään käytössä olleet työkalut, jotka ovat siellä, missä niitä on viimeksi käytetty ja järjestetään omille paikoilleen. Talvella on aikaa perehtyä uuteen ja opetella uusi taito rauhassa, ilman kerralla onnistumisen paineita tai kiirettä.

Talvella maalainen lataa omat akkunsa, jotta voi taas kesän kiireissä muistella, että talvella sitten on taas kesäloman aika.