Kevään kuulumiset

Kuvassa Myllyoja
Tänä vuonna ovat tulvat olleet erityisen runsaat, Myllyojassakin olisi pyörinyt mylly hyvin.

Valon määrän lisääntyessä ja lintujen alkaessa laulaa mieli alkaa kääntyä jo kesää kohti, vaikka lunta on vielä maassa, järvi jäässä ja pelloilla tulvat. Muuttolinnuista peipposet ja västäräkit ovat jo saapuneet ja mansikalle persot räkättirastaat. Pirttijärven oma joutsenpari on jo käynyt toteamassa jäätilanteen. Lumilinko on laitettu kesävarastoon ja vaihdettu traktorin perään metsäkärry.

Ensimmäiset esikasvatettavat kasvit on kylvetty ja kasvu on jo hyvässä vauhdissa. Sipulin istukkaat saapuivat jo hyvissä ajoin, ja osa lannoitteista tuli myös Mannilaan asti ennen pahinta kelirikkoa. Sormet ja ajatukset syyhyävät jo päästä tosi toimiin.

Ensimmäisenä keväällä peltojen kuivahdettua on edessä kyntäminen, sillä talvi yllätti kyntäjän syksyllä ja luomukaura-alaa on tulossa nyt reilusti viljelyyn viime vuoteen verrattuna. Perunat on otettu itämään valoisaan ja lämpimään. Vadelmat odottavat kevätleikkausta vaikka jänikset ovatkin käyneet varsia talven aikana maistelemassa. Mansikat saavat vielä kuivahtaa ennen harjausta.

Loppukesän puutarhapäivän ajankohta elokuun 25. päivä on jo lyöty lukkoon ja innokkaat apulaiset rekrytoitu jo hyvissä ajoin. Uusia ideoita ja mielenkiintoista katseltavaa kävijöiden iloksi on tulossa. Viljelijöille tuttu maataloustukien haku käynnistyi muutama päivä sitten, joten jos tänä vuonna olisi jo hyvissä ajoin kirjaamassa viljelyjään viljelijöiden verkkopalveluun – vipuun.