Luminen talvi maaseudulla

Kuvassa talventörröttäjiä lumihangessa
Monivuotisen nurmen talven törröttäjät.

Suomen vuodenajoista kaikkein odotetuin lienee kesä. Sen valo, lämpö ja elinvoimaisuus tekevät siitä ylivertaisen verrattuna muihin vuodenaikoihin. Talvessakin on puolensa samoin sen tarjoamassa lumipeitteessä. Lumen mukanaan tuoma valoisuus ja puhtaus, syksyn pimeyden ja mustan maan jälkeen on odotettu asia. Jo pienikin kerros lunta tehostaa auringon säteilyä ja päivät tuntuvat huomattavasti valoisammilta.

Maalla asujalle ja maatalousyrittäjälle runsaasta lumesta on sekä haittaa että hyötyä. Talvikuukausina peltotyöt eivät onnistu luonnon levätessä, joten tuloja näihin kuukausiin on haettava muualta. Yksi hyvin yleinen keino on lumien auraamiset ja teiden ja pihojen hiekotukset. Runsaslumi ja hyvin vaihtelevat säät, aina lumipyrystä liukkaaseen suojakeliin takaavat, että työtä riittää.

Lumi on myös hyvä eriste, erityisesti marjanviljelijälle runsaslumi on erittäin toivottavaa, jos on vielä kovia pakkasia tiedossa. Paksu lumikerros suojaa mansikkapensaita pakkasen vahingoilta. Se suojaa myös kotipuutarhan monivuotisia kukkia ja yrttejä ja toimii tiivisteenä vanhojen rakennusten reunoilla. Lumi on myös hyvä äänieristäjä, niin tiellä kuin metsässäkin.

Toisaalta paksu ja painava lumikerros tuo myös haittaa. Reilukerros suojalunta rakennusten katoilla painaa varsinkin vanhojen rakennusten kattoja notkolle. Tykkylumi puissa painaa puita ja oksia sähkölinjojen päälle katkoen sähköjä ja aiheuttaen lumivaurioita metsässä. Koneella ja käsin tehtäviä metsätöitä lumi hidastaa, ja myös eristää niin hyvin, että se haittaa maan jäätymistä metsissä. Painavat koneet sulassa ja kosteassa maassa jättävät syvät raiteet metsään ja pellolla.