Mannilan viljelysten tilannetiedotus

Kuvassa kukkivaa perunaa
Perunan kukan väri antaa vihjeen siitä, mitä penkistä löytyy.

Elokuun alkaessa Mannilassa lopetellaan mansikan poimintaa olosuhteisiin nähden onnistuneen mansikkakauden jälkeen. Haasteena tämän vuoden mansikka-ajassa oli hyvin viileä sää, mikä hidasti mansikan kypsymistä melkein tuskastumiseen saakka. Uuden mansikkamaan sadossa näkyi talven aiheuttama vähälumisuus ja kesän myöhäinen alku. Erityiskiitos kaikille tilaajille ja meidän mansikoita saaneille, sekä valtavat pahoittelut niille, jotka jäivät ilman meidän mansikoita. Lohdutukseksi voimme sanoa, että penkit tänäkin vuonna poimittiin niin tyhjiksi, että yhtään ei mennyt hukkaan. Ennen vadelmien poimintaa voidaan hetki huokaista. Vadelmien määrä näyttää tänä vuonna olevan kohtuullinen, joten aurinkoa ja lämpöä toivotaan, jotta ne saisivat viimeisen silauksen makuunsa auringon säteistä.

Juurikasmaalle kuuluu hyvää. Peruna on saanut vettä ja se ei viileästä säästä ole säikähtänyt vaan on kukkinut upeasti jo pari viikkoa. Ensimmäiset omat uudet perunat on maistettu ja paluuta muiden uusiin perunoihin ei ole, sen verran maistuvia omat olivat. Porkkanat ja punajuuret ovat hyvässä kasvussa ja jo useaan kertaan harvennetut. Harjupenkeistä on tänä vuonna ollut todellista hyötyä silloin, kun vettä on tullut lähes saavista kaatamalla. Sipuleista keltasipulia on jo saatu myyntiin pieniä eriä, Vaskiveden omaan lähikauppaan Kesämakasiinille.

Entä mitä kuuluu kasvihuoneeseen!? Lehtikaali, tuo kasveista haastavin, ei ole hätkähtänyt viileyttä vaan on kasvanut kilpaa vieressä olevien kesäkurpitsoiden kanssa. Tänä vuonna kesäkurpitsat kasvavatkin hieman tavallisuudesta poikkeavassa asennossa, näet pystysuorassa, tosin hyvin tuettuna. Emännän lempilapset, kuivakukat olkikukka ja jänönhäntä, aloittelevat satokautta, joten lämmitä ja pitkää syksyä toivotaan Mannilassa.