Elämäni eläimet, kanat

Kuvassa kukko ja kana
Kanoja Mannilassa, kuvan kukko ei liity tekstin tapaukseen.

Vanhempani kokeilivat maanviljelys uransa alussa, vaikka mitä tuotantomuotoa, niin kuin maalla yleensä oli tapana erityisesti pienillä tiloilla. Yksi kokeilu oli kanat. Maatiais- ja helmikanarotuiset tiput haettiin vanhan rintamamiestalon kellarissa olevasta ”kanalasta” Uudeltamaalta. Kertomusten mukaan tiput tepastelivat kellarissa sulassa sovussa isäntäväen asuessa yläpuolella. Tipujen myyjä oli hyvin vakuuttava kertoessaan, että kaikki mukaamme lähtevät tiput olisivat varmasti kanoja. Vanhempani kuitenkin saivat vakuutuksen, että jos joku tipuista sattuisi olemaan kukko, niin se ehdottomasti vaihdettaisiin kanaan. Kuinkas ollakaan, kun tiput sitten kasvoivat suuremmiksi ja niiden sukupuolierot alkoivat näkyä, ilmeni, että lähes puolet kanoista olikin kukkoja. Onneksi useat kukot saatiin vaihdettua kanoiksi, lupauksen mukaan tosin vasta tiukan neuvottelun jälkeen. Loput kukot sulkineen myytiin perhojen tekijöille.

Kanojen isossa joukossa on yleensä aina joku pienempi ja arvoasteikossa alhaisemmassa asemassa oleva kana. Tämä kana oli vaalean kirjava muita kanoja kooltaan pienempi Pikku-kana, jonka me lapset otimme huostaan. Pikku-kanalle tehtiin oma pieni häkki navettaan orsineen ja pesineen. Hoitovastuu kanasta oli meillä lapsilla. Pikku-kana teki elämänsä aikana muutaman kerran tipuja, joita me lapset innokkaasti ruokimme ja hoivasimme. Muutama tipuista kasvoi myös aikuiseksi, välttäen navetan kulmilla pyörineen ketun suun.

Pikku-kana tipuineen oli kesät yleensä irrallaan ja kävi kanamaiseen tapaan kuopsuttamassa Mannilan mummun kukkapenkin ylösalaisin matoja etsiessään, mistä ei tullut positiivista palautetta. Eräs Pikku-kanan tipuista kasvoi aikuisena komean punakirjavaksi kukoksi. Josta tuli hyvin reviiritietoinen, aiheuttaen kauhua raavaissa miehissäkin. Jos yritit päästä kymmentä metriä lähemmän navettaa, niin kukko tuli hyvin määrätietoisena vastaan napauttaen kerran, jos toisenkin terävällä nokalla ja kannuksillaan häiritsijää, jos tämä ei ymmärtänyt välittömästi poistua. Taisi se kerran saatella erään sitkeän häiritsijän aivan autolle saakka.

Kuvassa pikkukana tipuineen navetan ovella
Pikkukana tipuineen navetan ovella.