Kesän juurekset ja sipulit

Violetin Blue Kongon siemenperunat olivat jo aivan valmiit pääsemään mullan alle.
Violetin Blue Kongon siemenperunat olivat jo aivan valmiit pääsemään mullan alle.

Toukokuun vaihtuessa kesäkuuksi Mannilassa alettiin istuttaa perunoita ja sipuleita sekä kylvämään viimeisiä juurikkaita. Perinteinen perunan istutuspäivä, vanhan kansan mukaan, on kesäkuun alussa oleva Kustaan nimipäivä, mikä sattuikin sopivasti olemaan tänä vuonna Mannilan perunoiden istutuspäivä. Kustaan - päivä sijoittuu alkukesään siihen aikaan, kun maa on lämmennyt perunalle sopivaksi ja ylimääräinen kosteus haihtunut maasta, jotta multa pysyy kuohkeana.

Mannilassa perunan istutuksen on perinteisesti hoitanut oman kylän mies niin, että istutuskoneen päälle on tarvittu omaa väkeä vain pari henkeä. Tämä tapa onkin ollut kätevä ja hyväksi havaittu tapa, sillä samaan kauppaan on kuulunut myös perunapenkkien multaaminen, kun ensimmäiset perunan varret ovat tulleet esille. Erinomainen ratkaisu siis!

Sipulin istutus hoidetaan omin voimin sangon kanssa, sillä sipulialaa on sen verran vähän, että sen saa parhaiten istutettua käsin. Sipuleista viljelyssä on perinteisesti tavallista keltasipulia ja erinomaisesti salaatteihin sopivaa punasipulia. Sipulit ehkä ovatkin kaikista helppohoitoisimpia Mannilan kasveja. Rikkakasvien torjunta sipulimaalta hoidetaan nestekaasu käyttöisellä liekittimellä. Sipuli kestää liekittimen liekkiä lähes koko kasvukautensa ajan, toisin kuin pienet rikkakasvit. Liekitys hoidetaan yleensä iltaisin, kun tuuli on tyyntynyt, jotta saavutetaan paras mahdollinen liekityksen teho. Liekitys aloitetaan yleensä pari viikkoa istutuksen jälkeen ja tästä eteenpäin viikon välein, kun rikkaruohot ovat vielä niin pieniä, että kuuma liekki nujertaa ne.

Juurekset Mannilassa on kylvetty usean kesän ajan harjuun. Tämä siksi että harjussa juuresten viljely on todettu hyväksi keinoksi, kun halutaan pitkiä porkkanoita ja helposti hoidettavia rivivälejä. Harjussa maa ei tamppaannu riveistä ja sateisena kesänä vesi valuu harjujen väleihin eikä jää seisomaan. Harjut tehdään vanhalla perunakoneella ja vaarin Deutzilla, perinteitä kunnioittaen!

Harjussa porkkanoilla on tilaa kasvaa pitkiksi.
Harjussa porkkanoilla on tilaa kasvaa pitkiksi.