Tapahtui Mannilassa

Aurinkoisena kesäiltana kylvämisen onnistumisen edellytykset ovat kohdallaan.
Aurinkoisena kesäiltana kylvämisen onnistumisen edellytykset ovat kohdallaan.

Viimeiset pari viikkoa ovat Mannilassa kuluneet tiiviisti maataloustöiden parissa. Sisällä ollaan ehditty poiketa syömässä ja nukkumassa. Vadelma- ja mansikkamaalla on saatettu keväthoitotoimet loppuun ja leikattu ruoho ensimmäisen kerran, jotta saatettiin siirtyä viljan kylvöön.

Ilmat ovat vielä viileitä ja ei niin kovin kesäisiä, mutta silti viljan siemenet on saatava maahan, jotta ne ehtivät valmistua syksyksi. Viileät ilmat eivät sinänsä haittaa viljoja, sillä se lisää viljan juurien kasvua. ”Vilu viljan kasvattaa” – tietää vanha kansa. Viljelytöitä tosin olisi paljon hauskempi tehdä lämpöisellä ilmalla, mutta onneksi traktorin lämpimässä kopissa tarkenee.

Viljelytöistä lempihommaani on ehdottomasti kylvö. Pelkkä kylvökoneen laittaminen perään ja sen helisevä ääni saavat mielen hyvälle tuulelle. Helisevä ääni kuuluu, kun kylvökoneen on ilmassa ja traktori liikkuu. Tästä johtuva tärinä sitten heiluttaa koneen vapaasti liikkuvia osia saaden aikaan kyseisen äänen. Ääntä voisi verrata laivan tax-freen pullojen kilinään. Kylvötyö on palkitsevaa, sillä siinä saadaan valmista kohtuullisen nopeasti. Työn tuloksen onnistumisen myös näkee upeasta oraiden tasaisesta rivistä, jos on onnistunut kylvämään ilman ”haukipäitä” eli kohtia, joita ei ole jostain syystä kylvetty, yleensä huolimattomuutta.

Äestämisellä saadaan maahan tasainen kylvöpinta.
Äestämisellä saadaan maahan tasainen kylvöpinta.

Inhokki maataloustöihini, kyllä niitäkin on, kuuluu äestäminen tai Virtolaisittain karhitseminen. Siinä yleensä kynnetty pelto, tasoitetaan traktorin perään kiinnitettävällä äkeellä/karhilla niin, että saadaan jyville mahdollisimman tasainen alusta, jolle kylvää. Maalla joskus moititaan tien huonoa kuntoa vertaamalla sitä kynnöspeltoon. Tästä voikin päätellä, että kynnöksellä ajaminen, lähes olemattomasti jousitetulla traktorilla, ei ole kovin miellyttävää. Siksipä tämä erittäin möykkyisellä pellolla ajelu, ei kuuluu lempihommiini, vaikka se onkin tarpeellinen ja osaamista vaativa toimenpide.

Kylvämisen jälkeen pelto vielä tiivistetään painavalla perässä vedettävällä rullamaisella jyrällä. Sen tarkoituksena on nopeuttaa viljan itämistä, estää kosteuden haihtumista maasta ja tasoittaa pellon pinta joka helpottaa puintia syksyllä. Tämän jälkeen vain odotellaan itämistä ja toivotaan sopivasti aurinkoa lämpöä ja sadetta!

Viimeisen silauksen pellolle tekee jyrän tasainen jälki.
Viimeisen silauksen pellolle tekee jyrän tasainen jälki.