Mansikan keväthoito Mannilassa

Mitä parhain työväline mansikkapenkkien harjaukseen, on mansikkaharja
Mitä parhain työväline mansikkapenkkien harjaukseen, on mansikkaharja.

Paras aika hoitaa mansikkamaan joka keväinen harjaus, alkaa olla käsillä. Harjauksen tarkoituksena on poistaa vanhat jo talven aikana kuihtuneet viime vuotiset lehdet. Paksu lehtikerros pensaassa pitää sen pitkään kosteana ja edes auttaa homeen muodostumista. Kuiva lehtikerros on myös hyvä piilo erilaisille mansikan tuholaisille. Lisäksi vanhoissa lehdissä voi olla joitain kasvitauteja, jotka voivat levitä harjaamattomien lehtien kautta uuteen pensaaseen.

Ennen kuin harjaus aloitetaan penkkien tulisi olla täysin kuivia ja maan sula. Harjaus on parasta aloittaa aurinkoisena iltapäivänä, kun aurinko on kuivattanut maasta yön kosteuden. Pieni tuuli harjauspäivänä parantaa puhdistuksen tehoa, vieden kuihtuneet lehdet muovin päältä pois penkkien väliin.

Paras työväline hommaan on ihan tavallinen rappuharja. Rappuharja on sen verran pehmeä, että sillä sutiessa uudet pienet mansikan lehdet eivät vahingoitu. Toinen hyvä työväline harjaukseen on pehmeä muovinen lehtiharava, jolla saa poistettua kuivat lehdet hellä varoen. Muovinen harava ei myöskään vahingoita mansikkamuovia niin herkästi kuin metallinen harava.

Hoidettu mansikkamaa on maalaismaisemaa upeimmillaan!
Hoidettu mansikkamaa on maalaismaisemaa upeimmillaan!