Oppia ikä kaikki

Kuvassa äes ja äestystä
Helpolta vaikuttava äestyskin vaatii opettelua ja harjoittelua.

Kukapa meistä ei olisi joutunut opettelemaan uutta asiaa tai useampaa uutta asiaa elämänsä aikana. Jos opeteltavia asioita on monia, niin myös meitä oppijoita on monenlaisia. Siinä kun yksi tarvitsee tarkat ohjeet ja haluaa kysyä varmistuksia pitkin opintietä, niin toiset haluavat selvitä pienemmillä ohjeilla ja itse kokeilemalla opetella asian. Itse kuulun jälkimmäiseen. Olen mielestäni nopea oppimaan asioita silloin, kun pääsen itse rauhassa harjoittelemaan ja ratkaisemaan ongelmia, ilman jatkuvaa ohjeistusta.

Ennen ärsyttävän vaikean peräkärryn peruutuksen, opettelin koulun traktoritunneilla useita toistoja tekemällä, salaa kotiväeltä. Sitten eräänä kevätpäivänä tulimme peräkärryn kanssa kotipihaan ja sanoin autossa oleville jo valmiiksi, että kaikki ovat hiljaa, sillä nyt minä peruutan tämän kärryn konehalliin. Näin teinkin heti kerrasta, jopa omaksi yllätyksekseni. Myös autossa oltiin hyvin vakuuttuneita osaamisestani. Peruutukset olekin saanut siitä eteenpäin hoidella hyvin itsenäisesti.

Uuden asian opettelu aikuisena on lähes aina yhtä ärsyttävää. Lapsena asiat tuntuvat helpolta ja luonnollisemmalta opetella. Lapsena se, että sinua opetetaan, on tavallista ja ollaan ehkä valmiimpia ottamaan opetusta vastaa, kun ei ole sitä elämänkokemusta. Aikuisena opettajan ”vahtiminen vieressä” voi jopa ärsyttää, ja se että ei opi kaikkea tarpeeksi nopeasti, voi viedä innokkuuden uuden oppimisesta.

Uutta opetellessa tulee myös usein eniten haavereita, sattuu ja tapahtuu. Kuvitellaan, että ollaan jo vähäisen opettelun jälkeen ammattilaisia, itsevarmuus kasvaa ja huolimattomuus lisääntyy. Onneksi maatilalla monista opettelusta johtuneista konevahingoista selviää varaosa ostoksilla, vaikka aikaa ne korjaukset vievät. Että oli se hyvä, kun silloin eräänä vuonna peruutin puimurin ojaan vasta viimeisellä pellolla ja puintikierroksella, sillä samalla nitkautin olkisilppurin lähes toimintakunnottomaksi.

Uuden asian hallitseminen täysin vaatii useita toistoja sekä oivaltamista. Sitten kun opit asian ja pystyt alkaa soveltaa oppimaasi, on se kaiken vaivan arvoista. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun huomaat oppineesi aluksi vaikealtakin tuntuvan asian. Halu oppia asia myös motivoi jatkamaan harjoittelua, silloin kun mikään ei tunnu sujuvan.