Maaliskuussa Mannilassa

Kuvassa lehtikaaleja
Viime kesänä lehtikaali selvisi kesän haasteista myyntiin asti.

Tänä vuonna ollaan siemenhankinnoissa oltu liikkeellä hyvissä ajoin. Viljan siemenet tilattiin tammi-helmikuun vaihteessa. Piensiemenet eli nurmen ja maisemapellon siemenet tilattiin helmikuun puolessa välissä ja ne ovatkin ensimmäisenä saapuneet. Juuresten, porkkanan ja punajuuren, siemenet tilattiin samalla kertaa kuin kesäkurpitsan ja lehtikaalin. Kuivattavaksi tarkoitettujen kukkien siemenet ovat myös tilatut ja saapuneet. Sipulin istukaat, nuo jo syksyllä tilattavat, tulevat varmasti seuraavana. Perunan siemenet löytyvät omasta takaa, joten tumman violettia Blue Congoa saadaan istuttaa maahan, nyt ihan omista siemenistä.

Joka vuosi Mannilassa innostutaan ehkä jopa liikaa tilailemaan siemeniä, sillä nykyään luomusiemeniä on paljon saatavilla ja lähes jokaisella siementoimittajalla. Kesällä sen sitten viimeistään huomaa, että liikaa on tullut taas kylvettyä, kun pellossa rehottavat muutkin kuin kylvetyt kasvit, kun aika ei ole riittänyt kitkentää ja haraamiseen. Tänä vuonna onkin sitten ihan tarkoituksella tilattu juuri niitä siemeniä, mitä tarvitaan ja sen verran kuin pystytään hoitamaan.

Kaikki tilattavat siemenet ovat tuttuja ja lajikkeet samoja, mitä on havaittu omissa kokeiluissa hyviksi. Kesäkurpitsat ovat helppoja ja nopeita kasvattaa. Yleensä ne tulee kylvettyä liian aikainen niin, että ne ovat jo aika isoja silloin kuin niitä viedään pihalle. Tällöin ongelmaksi voi tulla se, että helposti vahingoittuvat varret taittuvat tai katkeavat, kun kärhöt päivän aikana tarttuvat vierustovereihin kiinni. Kesäkurpitsoiden kanssa kannattaa siis olla mieluusti myöhässä kuin liian ajoissa. Kurpitsat ovat myös herkkiä ”paleltumaan” vaikka pakkasta ei pihalla olisikaan, joten niiden karaisu kannattaa aloittaa varovasti ja pihalle istutus vasta kesäkuulla.

Kuvassa kesäkurpitsoja
Ensimmäiset kesäkurpitsat saatiin elokuun alussa.

Lehtikaalia kehutaan helpoksi kasvattaa, mutta asiasta voi olla kyllä erimieltäkin. Lehtikaali versoo siemenestä hyvin nopeasti, mutta pikku taimena sitä täytyy käsitellä hyvin varovasti, sillä sen juuret ja varsi ovat hyvin herkkiä vahingoittumaan. Myös liian tiivis multa haittaa sen kasvua. Taimivaiheessa niiden pihalle istutus vaatii harson, sillä Suomen kesässä kaalikoin toukat häiritsevät kasvua tai pahimmassa tapauksessa tuhoavat koko taimen syömällä sen lehdet ja kasvupisteen. Jos onnistut saamaan lehtikaalit yli kriittisen pikkutaimi vaiheen ja suojaamaan ne isoina taimina kaalikoilta niin sen jälkeen, ne alkavat olla helppoja kasvattaa.