Mannilan emännät

Siinä missä Mannilan isännät ovat olleet muuttamassa suomalaista maataloutta, myös Mannilan emännät ovat olleet mukana viemässä sitä eteenpäin navetan ja keittiön kautta traktorin pukille asti.

Emäntänä isomummuni oli luonteeltaan isovaarini vastakohta. Siinä kun isovaarini oli kova komentamaan lapsiaan ja miniöitään, isomummuni taas oli hyvin rauhallinen ja elämäänsä Mannilan emäntänä tyytyväinen. Yhtätoista lastaan hän ei komentanut isovaarini tavoin kovin sanoin. Hän myös hoiti päivittäiset työt niin navetassa kuin keittiössä vaatimattomasti ja tunnollisesti.

Mummuni oli Mannilan emäntänä mukana siinä murroksessa, kun Mannilaan saatiin sähköt 50-luvulla. Samoihin aikoihin myös tarve omavaraisuuteen väheni teollistumisen myötä. Sähköistyminen helpotti maatilan arkea valoineen ja erilaisine sähköisine laitteineen, mutta oli suuri muutos entiseen ja vaati tottumista. Mummuni ”matka” Mannilan emännäksi oli varsin lyhyt alle kilometri. Paljosta Mannila olisi kuitenkin jäänyt paitsi, jos mummuni olisi vastannut myöntävästi Amerikan-enonsa toiveeseen, lähteä hänen mukana Amerikkaan. Mummullani oli onneksi vaarini silloin jo ”tähtäimessä”, joten pientilan emännyys voitti Amerikan ihmeet.

Äitini, emäntänä, hoiti kolmea tytärtä ja appivanhempia, auttoi maatilan töissä isäntää ja poimi luomumansikoita, joskus jopa iltapäivään saakka. Mannilan luomuviljelyyn siirtyminen 90-luvun alussa vaati paljon myös emännältä. Äitini matka Mannilaan alkoi sitä tällä kylällä tuttua reittiä pitkin, paikallisen tanssilavan kautta, isäni hakiessa häntä Jätkänhumpalle. Säännöllinen päivätyö sai vaihtua epäsäännölliseen yrittäjän ammattiin ja emännyyteen.

Maatalouden jälleen muuttuessa emännän ja isännän työt tulevat sekoittumaan. Jäljellä on vain maatilan töitä, joihin ei enää vaadita yhdeltä ihmiseltä valtavaa osaamista erialoilta. Riittää, kun on tietämys erialojen osaajista, joita voi sitten hyödyntää, kun oma osaaminen loppuu. Tulevaisuudessa Mannilan emäntä voi itse päättää, haluaako hän istua traktorin pukilla, laittaa ruokaa keittiössä vai tehdä kumpaakin.