Kauppareissulla

Kuvassa jäätie auton tuulilasin läpi nähtynä
Kauppareissulla pääsee pakkastalvina oikaisemaan jäätietä pitkin.

Missä vaiheessa kerran viikossa kaupassa käynnistä tuli meriitti, ansio. Maalla kerran viikossa kaupassa käynti on aivan normaalia, siis jos ei ole mitään muita asioita, jolloin kylällä täytyy käydä useammin viikon aikana. Monta kertaa kaupassa käyntiä rajoittaa varsinkin talvella jo koko kauppaan lähtöön kuluva aika ja matka. Pakkaslukeman mukaan edes auton käyntiin saaminen mahdollisimman pienillä päästöillä ja autoa säästäen vie aikaa, sillä ensin autoa täytyy lämmittää. Kovimmilla pakkasilla yli tunti, jolloin valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin. Kesällä kaupassa käy lähes yhtä helposti kuin kauppojen lähellä asuvat, sillä auton saa käyntiin ilman sen suurempia lämmitysoperaatioita. Matkaa lähimpään kauppaa kuitenkin on yleensä jonkun verran, mikä vie aikaa. Kolmea kymmentä kilometriä ei taiteta yhtä hujauksessa kuin puolta kilometriä.

Kun maalla lähdetään kauppaan, ei lähdetä pelkästään tekemään niitä joka viikkoisia ruokaostoksia, vaan asialistalla on monesti myös monta muuta asiaa, jotka täytyy hoitaa. Sillä vaiva lähteä kauppaan on kuitenkin se verran suuri, että halutaan hoitaa paljon asioita kerralla. Hiljattain maalle muuttaneen ystäväpariskuntani sanoin, kaupassa käyntiin saa helposti kulumaan puoli päivää, sillä erityisesti uutta kotia remontoivan täytyy käydä rautakaupassa, kylän parhaassa ruuviliikkeessä, kaupungintalolla hoitamassa paperia-asioita, ruokakaupassa ja vielä kirppiskierroksella, jos sattuisi löytymään jotain edullista ja tarpeellista. Koska kulkuyhteydet maaseudulla ovat mitä ovat, yleensä samaan kauppakyytiin tulee myös koko perhe ja jokaisella on ne omat paikat, missä on käytävä, jolloin puolipäivää saa kulumaan helpolla.

Kaupassa käynti maalla on myös ennen kaikkia sosiaalinen tapahtuma. Lemmikkieläinruokahyllyjen välissä voi jakaa vinkkejä kissanmatolääkkeen antoon ja auttaa sitä tuttua mummoa maitohyllyllä valitsemaan se asialistalla oleva oikea maitopurkki kymmenien vaihtoehtojen joukosta. Parhaat leipomisvinkit saa maustehyllyjen välissä ja parhaimmat kylän juorut kuulee ihan huomaamatta mandariineja valitessaan heviosastolla. Viikon seiskan valtakunnan juoruineen taas voi selata lehtihyllyllä, jos kotiin asti ei kehtaa ostaa.