REKOilemassa

Kuvassa Mannilan tilan luomuviljatuotteita
Rekoon liittyy olennaisena osana myös kuvat, myynnissä olevista tuotteista.

Aivan lomailemaan ei Mannilassakaan olla tammikuussa ehditty, vaikka niin suunniteltiin. Tammikuu on pitänyt sisällään erinäisiä paperitöitä, joita ei kesän kiireessä aina ehdi tehdä. Vuoden alku tuo eteen myös monille muille yrityksille niin tutun kirjanpitäjällä käynnin veroasioissa. Mutta aivan pelkkää papereiden pyörittelyä tammikuu ei ole ollut, sillä niin kuin joka kuukausi tilaa on työllistänyt Reko – ryhmät.

Mannilan tila on tällä hetkellä aktiivisesti mukana kolmessa Reko -ryhmässä; Virroilla, Ruovedellä ja Alavus-Kuortaneella. REKO tarkoittaa eräänlaista ruokapiiriä. Reko tulee ruotsin kielen sanoista, Rejäl konsumption, joka tarkoittaa reilua ja luotettavaa kuluttamista. Rekossa tuotteiden markkinointi ja tilaus tehdään Facebook-sivuille avattuun ryhmään, johon halukkaat voivat liittyä. Rekossa tuottajat laittavat Facebook-ryhmän sivulle myynti-ilmoitukset, josta käy selville mitä, kuinka paljon ja mihin hintaa tuottaja tuotteitaan myy. Ostajat varaavat halutun tuotteen Facebook-ryhmässä ja näin lupautuvat ostamaan tuotteen. Kerran kuussa tai useammin on tapaaminen Facebook-ryhmän kanssa tietyssä paikassa tiettyyn kellonaikaan, jossa tapahtuu varsinainen tuotteiden vaihto ja osto. Tarkoituksena on, että paikan päällä ei tehdä myyntiä, vaan se on tapahtunut jo Facebook-ryhmässä.

Rekon etuna tuottajalle on varmuus tuotteiden myynnistä. Tuottaja tietää jo etukäteen lähtiessään tapaamiseen, kuinka paljon tuotteita menee, jolloin ei tapahdu hukka ajoa. Asiakas sitoutuu ostamaan tuotteen tilatessaan sen ja tuottaja taas laittaessaan tuotteen myyntiin, sitoutuu myymään sen ilmoitetulla hinnalla. Haittana Reko toiminnassa voidaan pitää sitä, että se edellyttää liittymistä Facebook-sivustolle. Tiettyyn Reko-piiriin liittyminen ei maksa mitään, mutta edellyttää kutsua ryhmään, ryhmän ylläpitäjältä. Virtain, Ruoveden ja Alavus-Kuortaneen reko tapaamiset ovat pääsääntöisesti samana päivänä kuukauden toisena tai kolmantena perjantaina. Tilauksessa Mannilan tilalta on perinteiset ohra ja kauratuotteet, ja vaihtelevasti satokauden tuotteita loppu kesästä.

Lisää asiaa Rekosta löydät Aitoja makuja sivustolta, Reko artikkelista.