Taistelua pimeyttä vastaan

Lokakuu Pirttijärven rannalla.
Lokakuu Pirttijärven rannalla.

Paras aika kokeilla maalla asumista ei ole kesä vaan syksy tai ehkä paremmin lokakuu. Kesällä yöttömän yön aikaan, kun valoa on ympäri vuorokauden, linnut laulavat, luonto on kauneimmillaan ja sää leuto ja tuuleton, unohtuu helposti se, että Suomessa on neljä vuodenaikaa. Kaikki vuodenajat ovat yhtä pitkiä, mutta jostain syystä pisimmältä tuntuu juuri syksy. Loka-marraskuun räntäsateessa, tuulessa ja lähes päivittäisessä pimeydessä mielen pitäminen positiivisena on joskus haasteellista. Joten jos maalle muutto tuntuu syksyn jälkeen hyvältä idealta, voit onnitella itseäsi, sillä olet selvittänyt ensimmäisen maalla asujan haasteen.

Loka-marraskuun pimeyttä vastaan taistellessa paras apuväline tutkimusten mukaan lienee kirkasvalolamppu, mutta maalla apua on myös taskulampusta. Taskulamppu on tarpeen myös talven pimeydessä, kun lumikinokset puiden oksilla painavat sähkölinjoja katkaisten sähköt. Kynttilät luovat kivaa valoa, mutta monesti otsalamppu on tarpeen, kun esimerkiksi pitäisi valmistautua seuraavan päivän joulumyyjäisiin, kuten vuosi sitten marraskuussa. Perusvarusteisiin maalla asujalle siis kuuluu kunnollinen tasku- tai otsalamppu ja kasa paristoja.

Pimeydessäkin on puolensa. Siinä vaiheessa, kun taivas on vahvassa pilvessä ja sisällä joutuu päivälläkin käyttämään valoja, ei tarvitse huolehtia niin tarkkaan talon siisteydestä. Pesemättömät ikkunat näyttäytyvät aivan eri valossa lokakuun harmaudessa, kuin kevät auringon paistaessa, samoin kuin siivoojan hieman huolimaton imurointi. Joten joulun suursiivouksenkin voi huoletta siirtää keväälle.