Vuosittainen luomutarkastus

Luomuviljelijän joka kesäisiin tai sanotaanko joka kasvukauden ”haasteisiin” kuuluu luomu­tuotannon­tarkastus. Tämä jokaiselle luomuviljelijälle harmaita hiuksia aiheuttava asia toistuu joka vuosi, joten sinänsä ehkä hieman kummallista, että se aiheuttaa niinkin paljon ”henkistä” haittaa.

Tuotantotarkastuksessa käydään läpi joka vuosi samat asiat, jotka kuitenkin ovat joka vuosi maatilalla erilaisia. Ehkä tärkein asia, ainakin viljelijälle, joka tarkistetaan on luomusuunnitelma. Luomusuunnitelmassa kuvataan mm. tilan toiminta, viljelykierto, lannoitussuunnitelmat, kasvinsuojelutoimet sekä tilan kehittämiskohteet. Luomusuunnitelma on käsikirja, jota päivitetään tarpeen vaatiessa, ja jonka pohjalta maatilantoimintaa hoidetaan ja suunnitellaan.

Tarkastuksessa tarkastellaan läpi myös vuoden tukihakemuksen kasvulohkolomake. Lomakkeella ilmoitetaan joka kevät pelloilla viljeltävät kasvit, tilan sijaintikuntaan tiettyyn päivämäärään mennessä. Kasvulohkolomakkeen tulee täsmätä pellolla oleviin kasveihin niin, että jos lomakkeella lukee pellolla olevan kauraa, niin siellä on sitä oltava tai ainakin on ollut, jos sato on jo puitu.

Ehkä haastavin asiakirja joka on tarkastuksen alla lienee varastokirjanpito. Varastokirjanpidon tulee täsmätä siihen, mitä tilan maan viljelyyn liittyviä tuotteita on myyty, ostettu ja mitä on sillä hetkellä vielä varastossa. Useat myyntitapahtumat, samoin kun lukuisat myyntiartikkelit, kuten meillä, lisäävät varastokirjanpitoon haastetta. Varastokirjanpitoon liittyy myös tilan ulkopuolelta ostetut tuotantopanokset. Esimerkiksi tositteet jotka tulevat ostetun viljansiementen mukana, tulee laittaa talteen. Samoin kirkkaan sininen tai punainen kortin kokoinen vakuustodistus, joka on pussin kyljessä, tulee säilyttää.

Kasvulohkokohtaiset muistiinpanot ovat myös tarkastelussa. Kasvulohkossa peruslohko eli pelto jaetaan kasvulohkoihin kasvilajeittain. Otetaan helppo esimerkki muistiinpanoista; kasvulohkolle kylvetään kauraa, silloin muistiinpanoissa lukee seuraavanlaisia tietoja: kasvilaji eli kaura, kasvilajike esim. Akseli, siemenmäärä hehtaarille, kyntö-, äestys-, lannoitteenlevitys-, kylvö- ja jyräyspäivä, puintipäivä, satohehtaarilta jne. Siinä vaiheessa, kun kasvilohkolla on mansikkapelto, lohkokorttiin merkitään mm. kaikki ne päivät, kun maalta on leikattu ruoho, joten kalenteri on tosiaan tarpeen maatilan töissä.

Lisäksi tarkastetaan vielä osa erilaisia sopimuksia kuten vuokrasopimukset, jos niitä on ja luvat, mitä on voitu hakea vaikkapa tavanomaisen siemenen tai taimen käyttöön viljelyssä. Viimeisenä käydään vielä happihyppelyllä peltojen laidoilla.

Tämä siis toistuu vuosittain, jotta voimme tuottaa ja myydä tuotantotarkastettuja luomutuotteita.