Sadonkorjuun aloitus

Kypsä ohra taittaa tähkänsä alaspäin.
Kypsä ohra taittaa tähkänsä alaspäin.

Syyskuu aloittaa Mannilassa sadonkorjuun. Pellossa korjuuta odottaa viljoista kaura ja ohra. Yleisesti viljojen kypsyyden tunnistaa jo hieman ränsistyneestä kasvustosta. Ohra taittaa tähkänsä alaspäin ja kauran väri taas muuttuu vaaleasta hieman tummempaan. Parhaiten kypsyyden ja puinti valmiuden tietää puraisemalla jyvää. Jyvän tulisi olla kova, jos se on vielä pehmeä, sen kypsyminen on kesken ja se ei säily varastossa. Kova ja osaltaan jo pellossa hyvin kuivunut siemen vähentää viljan kuivaustarvetta viljankuivaajassa joka on jo sekä ajan- että rahansäästökysymys.

Kasvuajat viljoille ovat suhteellisia, sillä puinnin aloitus kuitenkin katsotaan sen hetken tilanteen mukaan, jos vilja ei ole vielä kypsää, pellolle ei kannata mennä, vaikka kasvuaika olisi oikea. Ohran kasvuaika on lyhin suhteessa muihin viljoihin, mikä vuoksi sitä yleensä puidaan ensimmäisenä. Kauralla kasvuaika taas on ohraa pidempi. Viljojen kasvuaikaa pidentää viileä ilma sekä maan märkyys. Kypsyäkseen eli tuleentuakseen vilja tarvitsee tietyn lämpösumman eli tietyn määrän lämpö sekä valoa. Puinnin suhteen maltti on siis valttia.

Puintiin sään tulisi olla aurinkoinen, kuiva ja vähän tuulinen. Paras aika aloittaa puinti on iltapäivällä tai aamupäivästä kun yönkaste on kuivunut viljasta, tällöin jyvät irtoavat tähkästä helposti ja kuivat roskat ja oljet jatkavat matkaa takaisin peltoon puintikoneiston tukkeutumatta.