Erikoistuminen

Pienistä puroista syntyy iso virta
Pienistä puroista syntyy iso virta.

Opiskellessani liiketaloutta Etelä-Pohjanmaalla, muistan useankin opettajan puhuneen siitä, kuinka vain erikoistumalla yritys voi menestyä. Osa ystävistäni varmasti tietää, että saatan joskus ymmärtää, toisille hyvin selvätkin asiat, aivan omalla laillani. Näin kävi myös tässä tapauksessa, kun opettajat puhuivat erikoistumisesta.

Minulle erikoistuminen tarkoitti sitä, että erikoistumalla moneen asiaan yritys voi menestyä, pienistä puroista syntyy iso virta. Tämä oli hyvin selkeää minulle, sillä näin oltiin toimittu jo hyvin pitkään vanhempieni maatilalla.

Suurin osa teistä varmasti tietää, mitä tämä erikoistuminen oikeasti tarkoittaa, tai mitä ainakin minun opettajani tarkoittivat, mutta jos siellä on joku, joka sitä ei vielä tiedä, niin tässä tulee vastaus: erikoistuminen tarkoittaa yritystoiminnassa sitä, että yritys erikoistuu vain yhteen toimintoon, kuten vaikka maitotila maidon tuotantoon tai viljatila viljan viljelyyn isoilla hehtaareilla, eli siitä yhdestä isosta virrasta syntyy... no iso virta.

Luulen, että tämä minun väärin ymmärrykseni osaltaan vaikutti siihen, missä nyt olen. Ammattitaitoisia opettajia siis kannattaa kuunnella, mutta ottaa heidän opeistaan käyttöön ne asiat, mitkä ovat sinulle tarpeellisia.