Mannilan isännät

Kuvassa Deutz traktorin etumaski

Vuosi satojen aikana Mannilan isännät ovat olleet mukana viemässä eteenpäin suomalaista maataloutta. Jokainen on omalta osaltaan ollut uranuurtaja ja antanut tilalle oman työpanoksensa ohella jotain korvaamatonta, muistoja ja tarinoita vuosien varrelta elämästä hämäläisessä maalaiskylässä.

Erästä tilan isäntää voidaan kuvata oman aikansa Pelle Pelottomaksi. Hänen käsissään taipuivat sekä rauta että puu. Osa tilan silloisista koneista oli hänen keksimiään ja tekemiään. Työvälineet olivat tilan töissä korvaamattomia, vaikka eivät koskaan päässeet suurtuotantoon asti. Häneltä onnistui myös minkä tahansa työvälineen korjaus ja uudistaminen.

Toinen isäntä taas hankki kylän ensimmäisen traktorin, jota kyläläiset kauempaakin tulivat ihmettelemään. Hevosten oli aika väistyä suurempien hevosvoimien tieltä. Traktori oli kirkkaan oranssi saksalainen Deutz, jolla isäntä saikin, sitten kiertää tekemässä lähes koko kylän maataloustyöt kyntämisestä alkaen, kun uuden laitteen erinomaisuus kauhistelun jälkeen huomattiin.

Nykyinen tilan isäntä taas oli tuomassa luonnonmukaista viljelyä ensimmäisenä kyläkuntaan. Luomuviljelyn vielä ollessa uusia asia 90- luvulla, isäntäparia pidettiinkin kylähulluina, jopa omia sukulaisia myöten, kun tila 1992 siirtyi luomuvalvonnan piiriin ja alkoi kasvattaa mansikoita.

Se mikä lienee seuraavan isännän panos tilan ja Suomen maatalouden kehitykseen, jää nähtäväksi.