Mannilan huhtikuu

Siemenet odottamassa multaa
Siemenet odottamassa multaa

Huhtikuu Mannilan Tilalla on sitä aikaa, kun lyödään lukkoon viimeiset muutokset tulevan kesän viljelysuunnitelmiin sekä päivitetään tilan omaa viisivuotista viljelykiertoa. Tulevan kesän suunnitteluun kuuluu myös mm. luomusiementen määrän laskeminen, eri lajikkeiden paremmuuden vertailu, hinta-laatu suhteen huomioonotto sekä itse siementen tilaus.

Luonnonmukaisessa tuotannossa pääosa siemenistä tilataan luomuna, eli silloin kun on saatavilla luomusiemeniä, käytetään ehdottomasti niitä. Luomuna ei kuitenkaan vielä ole saatavilla kaikkia lajeja ja lajikkeita. Joskus tilanne voi olla myös sellainen, että tavanomainen siemen tai taimi on parempi kuin luonnonmukainen vaihtoehto. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun halutaan jotain tiettyä lajiketta, joka on vuosien varrella havaittu tilalla hyvin talven, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Tällöin on mahdollista hakea poikkeuslupaa tavanomaisen siemenen tai taimen käyttöön hyvillä perusteilla. Luomusiemen on kuitenkin aina se ensimmäinen vaihtoehto.

Kesäkurpitsan taimet ulkoilemassa kevätauringossa
Kesäkurpitsan taimet ulkoilemassa kevätauringossa

Siementilauksen tultua perille alkaa taimien esikasvatus niille kasveille, jotka sen vaativat. Esikasvatusta vaativien taimien hoito vie aikaa ja vaatii viitseliäisyyttä, mutta on osa tilan joka keväistä arkea. Kevään ajan lähes kaikki sisätilojen ikkunapöydät onkin varattu kesän taimille. Taimien hyvä hoito; kastelu, koulinta, tuenta ja karaisu edesauttavat taimien kasvamista kesällä pihalla ja kasvihuoneessa. Hyvinvoiva taimi on tärkeässä asemassa, kun tavoitellaan runsasta ja laadukasta satoa.