Pajun- ja risun­punonta­kurssi

Opasteet johdattivat kurssilaiset perille
Opasteet johdattivat kurssilaiset perille

Ensimmäinen pajun- ja risun­punonta­kurssi Mannilan Tilalla oli onnistunut viikonloppu. Kurssilaisia oli juuri sopivasti tilan askarteluhuoneen koon huomioon ottaen. Kurssipäivien aikana syntyi pajusta ja risusta monia käyttö- ja koriste-esineitä.

Pajun- ja risupunontakurssi alkoi opettajan, tilan emännän Oili Mannilan johdolla teoriaosuudella pajun- ja risunkeräyksestä ja työstämisestä. Teoriaosuuden jälkeen aloiteltiin punontatöitä opettajan ohjauksessa.

Osalla kurssilaisista oli selkeä ajatus siitä, mitä he halusivat tehdä jo kurssille tullessa. Niille joille se ei ollut aivan niin selkeää oli selailtavaksi monia alaan liittyviä kirjoja ohjeineen ja kuvineen, sekä tietysti valmiita malleja emännän tekemistä töistä. Kurssin opettajalla on takanaan lähes parikymmentä vuotta paju ja risutöiden tekoa. Hän on myös ennenkin pitänyt aiheeseen liittyviä kursseja.

Risuja ja sidontalankaa
Risuja ja sidontalankaa - materiaalit odottavat tekijöitä

Suurin osa kurssilaisista oli pajun- ja risunpunontakurssilla ensimmäistä kertaa, joten aivan hankalimmat työt jäivät seuraavaan kurssiin. Kahden kurssipäivän aikana ehti ripeä kurssilainen tehdä jopa useamman työn sekä oppia pajun- ja risunpunonnan alkeet harrastuksen jatkamiseksi kotona. Kurssin aikana syntyi mm. amppeleita ja matto risusta, sekä kukkatuki ja kori vaneripohjalla pajusta.

Pajusta ja risusta valmistui kestäviä käyttöesineitä:

Risutöitä
Pajukori vaneripohjalla
Risutyö